9 Nisan 2014

21. Yüzyılda Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Velilerin Dikkat Etmesi Gereken 10 Nokta

21. yüzyılın getirdiği sorunlarla başa çıkabilecek, yaratıcı, kendine güvenli, sorun çözebilen, kendini ifade edebilen çocuklar yetiştirebilmek için anne babalar hangi hataları yapmamalı? İşte Özel Sezin Okulu kurucularından eğitimci Gülin Sezin’in önerileri…

1. Çocuk odaklı ve aşırı korumacı olmaktan kaçının
Çocuk yetiştirirken aileler sağduyulu olmalı. Günümüzde evdeki yardımcılar da dahil herkes çocuğa hizmet eder hale geliyor; çocuk yorulmasın, üzülmesin, diye uğraşıyorlar. Halbuki deneyimleri çocukları hayata hazırlar. Çocuklarımızın bu dünyada yaşayacaklarını unutmamalıyız. Onları korkmaktan, üzülmekten koruyamayız ama bu durumlarla nasıl baş edeceklerini öğretebiliriz.

2. Sabırlı olun
Yeni nesil anne babalar,  çok yoğun çalıştıklarından ve zamanla yarıştıklarından çocuklarına karşı sabırsız davranabiliyorlar. Örneğin çocuğun kendi ayakkabısını giymesini bekleyemiyorlar. Hemen müdahale ediyorlar. Halbuki çocuklara kendi işlerini kendileri yapabilmeleri için zaman tanınmalı. Böylece ‘ben yapabiliyorum’ duygusu gelişir kendine güveni artar.

3. Çocuğunuzla sohbet edin
Çocuklarla konuşmaya, sohbet etmeye zaman ayrılmalı. Sadece öpüp, koklamak veya hediyeler almak değil, onunla, kendine özgü sorunları, yaşantısı olan bir birey gibi sohbet etmek gerekir. Böylece çocuk hem fikirlerinin değerli olduğunu düşünür hem de ifade yeteneği artar.

4. Önemli kararları çocuğa sormayın
Önemli kararların çocuğa bırakılması doğru değildir. Bazen ev alırken bile çocuğun beğenisine göre son kararını veren aileler var. Bu kadar önemli şeyleri çocuğun kararıyla yapmak yanlış. Okul seçerken bile sadece çocuğun kararına göre seçim yapılıyor. Halbuki çocuk yönlendirilebilir, o beğenmiş gibi hissettirilebilir. Aile içinde çocuğun çocuk olduğu hissettirilmelidir. Aksi takdirde okula başlayıp, her istediği yapılmadığında, kararlar ona göre alınmadığında, büyük bir sıkıntı yaşayabiliyorlar

5. Aile büyüklerine de danışın
Kitapların her sorun için bir formülü yoktur. Her çocuk farklıdır.Bazen kitaplara bakmak yerine aile büyüklerine sormak daha iyidir. Modernlik yenilik getirir ama büyümek, büyütmek çok fazla değişmez.Zaman zaman büyüklerin fikrini almak da işe yarayabilir, çünkü aileyi onlar daha iyi tanıyorlardır.
 
6. Proje çocuk yetiştirmeyin
Çocukları çok fazla aktiviteye boğmayın. Piyano çalsın, basketbol oynasın, tiyatro kursuna gitsin, resim yapsın derken çocukları o kurstan bu kursa götürerek her şeyi yarım yarım yapmalarına neden olunuyor. Çocuğun yatkın olduğu konuda sebat etmesi çok daha yararlı. Yoksa başladığı her şeyi yarım bırakan çocuklar haline geliyorlar.

7. Oyun oynamalarına fırsat bırakın
Çocuğun tüm vaktini faaliyetlerle doldurmamak lazım. Akranlarıyla oyun da oynamalı. Çocuk oyun oynarken de öğrenir, yaratıcılığı gelişir, kas gelişimi tamamlanır. Aileler kendi yapamadıklarını çocuklarına yaptırarak onları bunaltabiliyorlar. Çocuk arada boş kalabilmeli, hayal kurabilmeli. 

8. Çocuğunuzla oyun oynarken onları mutlu etmek için her zaman yenilmeyin
Anne babasını sürekli yendiğini düşünen çocuk, okulda arkadaşına yenildiğinde büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Bu yüzden yaptığı ufak tefek başarıları abartılı bir şekilde kutlamayın.  Sadece başarıya odaklı olmayın. Başarısız olduğunda bununla baş edebilmesi, düşünce yeniden ayağa kalkabilmesi, 21. yüzyıl insanı olarak en çok ihtiyacı olan beceri olacaktır.

9. Mobil cihazlarla sınırlı zaman geçirtin
Çocuklar, çağımızın gereği olarak dijital aygıtlara, mobil cihazlara çok meraklılar. Onların hevesini kırmamak gerekir ama yine de teknolojiyle geçirdikleri sürelere belli kısıtlamalar konulmalıdır.  Örneğin yemeğe gidildiğinde çocuk sıkılmasın diye hemen önüne bir elektronik cihaz koymak yerine çocuk da bir süre ortama dahil edilmelidir. Sofra adabını öğrenmesi de bir eğitimdir.

10. Seçtiğiniz okulun eğitim tarzıyla uyumlu davranın
Öncelikle kendi yaşam tarzınıza uygun bir okul seçmelisiniz. Evdeki yaklaşımlarınız okulla çatışmamalı. Aksi takdirde bu çocuğun ikilemde kalmasına neden olabilir. Okul ve aile uyum içinde olursa, çocuk da huzurlu olur.

Öncelikle kendi yaşam tarzınıza uygun bir okul seçmelisiniz. Evdeki yaklaşımlarınız okulla çatışmamalı. Aksi takdirde bu çocuğun ikilemde kalmasına neden olabilir. Okul ve aile uyum içinde olursa, çocuk da huzurlu olur.

Hayatı çocuklarımız için değil çocuklarımızı hayata hazırlamalıyız.



YORUM YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


© 2021 Eğitim ve Ötesi